zondag 15 maart 2015

Redesign melkverpakking

Opdracht (9-02-15)

Deze opdracht draait om het vermijden van voedselverspilling door middel van het aanpassen van de verpakking. We moeten dus een redesign doen van een product. We moeten letten bij het maken van de verpakking dat het probleem voedselverspilling wordt opgelost en dat er geen nieuwe problemen ontstaan, denk maar aan bijv. teveel verpakking.
In de eerste les moesten we zoeken naar het probleem voedselverspilling en welke soorten verpakking er bestaan.
Vanuit de volgende links ben ik mijn zoektocht gestart:
- http://www.mo.be/dossiers/voedselverspilling
- http://lv.vlaanderen.be/sites/default/files/attachments/factsheet.pdf
- http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/wereld-milieu-dag-10-feiten-over-voedselverspilling/article-normal-96755.html
-http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Consumenten/Mijn%20boodshappen/Minder%20verspillen/Factsheet%20Voedselverspilling%20huishoudens_14%20januari%202014.pdf




Thema's zoeken (16-02-15)

Een thema waar ik graag zou rond werken is rond melk. Ik heb het altijd al vervelend gevonden om een glas melk uit te gieten en dan op te merken dat deze al zuur is.. Eens research doen hoe je melk langer kunt bewaren :)
De andere thema's die ik heb uit gekozen: verse groenten bewaren op een ecologische manier; brood langer bewaren door 'hard worden' te vermijden; sausjes (zoals mayonaise) goed bewaren en alles kunnen gebruiken.



Uitwerken van de thema's (19-02-15)

Ik ga nu per thema enkele belangrijke zaken noemen die lijden tot het slecht worden van het product, ook al eventuele oplossingen worden vermeld.

Melk


  • melk word zuur door bacteriën (deze breiden zich uit bij kamertemp en kunnen niet tegen hoge (50°C) temperaturen, hun proces word vertraagt bij lage temp, onder de 10°C)
  • volgens d verpakking blijft melk maar 3 dagen goed na openen.
  • melk vergeten terug in de frigo te zetten, bijv. vertrekken naar werk, verkort de houdbaarheid.


Wat veranderen?

  • grotere verpakking die eventueel in de frigo blijft.
  • handig kraantje of systeem om melk af te tappen.
  • binnen kant doos heeft een laag aluminium, dit beschermd tegen warmte en houd het koel, moest je de doos eventueel willen buiten zetten tijdens een familie feest.
  • Melk zit in een (wijn)zak, zoals wijn.


Brood


  • word rap hard als je de zak niet goed her sluit.
  • door de lucht verhard het brood.
  • door vochtigheid ontstaan er schimmels.


Wat veranderen?

  • Her afsluitbare zak  d.m.v klitte band, door druk systeem, ..


Verse groenten


  • worden slap bij te warme temp.
  • sommige groenten worden rapper slecht als ze naast de 'verkeerde' groenten liggen, zoals aardappels en appels > appels worden rapper slecht.


Wat veranderen?

  • mensen meer informatie geven hoe ze het best groenten moeten bewaren.
  • grote bak met aarde waar groenten, zoals wortels, rapen, kolen, beter bewaren.


Saus


  • laatste restjes uit een pot schrappen is soms erg lastig.
  • laatste restjes gangen al lang aan de zijkant, die olie is precies afgescheiden, waardoor het niet meer smakelijk is.
  • de smaak langer bewaren met een goed afgesloten verpakking.


Wat veranderen?

  • saus in tube, waardoor er geen restjes meer zijn.




Eerste feedback (23-02-15)

Eerste schetsjes werden beoordeeld en eventueel bijgestuurd. Ik moest alles meer uitwerken qua schetsen. En eventueel verduidelijken met kleine prototypes. Eerst meer naar het probleem voedselverspilling kijken. Hij haf ook enkele aanduidingen bij de schetsjes.



Gekozen thema? (27-02-15)

Ik ga kiezen voor het probleem met melk. Het viel wel op dat ik niet de enige ben die rond melk werkt, in tegendeel.. Het word dus opletten dat ik toevallig niet bijna het zelfde ontwerp en prototype ga maken van een ander.



Thema 'melk' verder uitwerken (28-02-15)


  • een grote verpakking (3L of 4L) die in de frigo blijft.
  • handig kraantje om melk af te tappen (word ook gebruikt bij wijn).




  • vermijden dat de doos naar achteren schuift, tijdens het nemen van melk, d.m.v. een lipje.


zie later studie naar het lipje.


  • laag aluminium binnenkant van de doos.
  • binnenzak waar de melk in zit.


verhoog om melk goed uit het kraantje te laten lopen.

  • extra recepten, aan de zijkant van de doos, met melk en zure melk.






Uittekenen van het product en berekenen van volume (3-03-15)

Ik heb eerst het product uitgetekend en zo zou het ong. moeten uit zien:


Studie naar het lipje:

uiteindelijk kies ik voor het lipje met een opening in. Daar kan dan een tas voor 1/4 in, zodat je niet kunt morsen in de frigo.

Berekenen van volume:


Eerst heb ik het zo geprobeerd, maar ik kwam echt op onmogelijk grote getallen uit, dus ik besloot om het op een andere manier te doen:


Een fles water avn 2 L is 30cm lang, 10.5 cm breed en 10.5 cm hoog.
In de frigo kun je maar max. 12,5 cm hoog en 33cm lang gaan.
Dus stel dat we de doos melk 26cm lang maken dan hebben we nog 4cm over, deze verdelen we over de breedte en hoogte, die dan elk 12.5cm zijn.

Manier van verpakking, 3st:


Uittekenen hoe de doos moet worden gemaakt, zonder afmetingen. Ik heb geen grote stukken karton dus moet het oplossen met ong 20st karton van 27cm op 21cm. Hierdoor gaan er randjes zichtbaar zijn die niet zo mooi gaan uitkomen op het prototype.




Binnenzak (7-03-15)

Ik ga gebruik maken van een gebruikte 5L wijnzak, uitspoelen en deze vullen met 2L water en terug goed afsluiten.




De zak heb ik zo goed mogelijk willen afsluiten, maar op een of andere manier blijft deze lekken. Ik ga et nog eens opnieuw proberen om te zien of ik een andere techniek kan gebruiken of de zak goe dicht te doen. Uiteraard word de zak in productie op juiste maat gemaakt en goed afgesloten op de juiste productie manier.



Het maken van het prototype (10-03-15 en 14-03-15)

de wanden uit snijden (26cm lang en 16,5 breed, dus 4cm extra voor binnenflapjes.


Maken van het lipje.


Maken van het verhoog.

Zwarte tape was in dit geval voor extra stevigheid.


Bevestiging, van lipje en verhoog, aan onderkant van de doos.





Voorkant doos, waar kraantje moet komen.



Gevulde zak in doos steken.



Eens het verhoogje testen, om te zien of deze aan 2L gewicht aankan.


De doos in de frigo passen.



Het lipje uittesten :)




Feedback over het prototype (16-03-15)

Punten waar ik nog aan moet werken of eens moet aan denken:

  • onderkant doos soort van scheurvlak maken, zodat het verhoog en het lipje dan pas loskomt.
  • hoe gaat de doos apart in de winkel staan? Bedrukking heeft uitleg hoe je deze gebruikt.
    • hoe word de verpakking gedaan bij 3 melkdozen? Stevig handvat om makkelijk te dragen? Apart dragen, met bijv. een toegevoegd handvat?
  • hoe word het kraantje er uitgehaald? En hoe ziet het eruit als deze nog in de verpakking zit?
  • Maak je eindresultaat niet in golfkarton en in 1 stuk, zie shop.
  • productie, gebruiksvriendelijksheid testen, zeer net afwerken.
  • Dosier maken. meer in detail, zie stretch box dosier.

Uittekenen van de doos in één stuk (20-03-15)

Op basis van een doos appelsap van 5L heb ik een technische tekening gemaakt met de juiste afmetingen van de benodigde doos.

Doos appelsap, 5L

Doos appelsap, 5L, open gevouwd.

Vanuit deze doos heb ik de technische tekening gemaakt:

De doos (onvolledige afmetingen)

onderkant van de doos.

De onderkant, met scheurvlak, wordt onderaan de doos geplakt.

Het maken van de doos (24-03-15)

Na alles afgemeten te hebben op het stuk karton dat ik uit de shop heb gekocht, is het nu tijd om het uit te snijden.

De doos.

Onderstuk van de doos.

Gevouwde achterkant van de doos.

Onderstuk gevouwd en scheurvlak van gemaakt.

Voorkant doos, met wegneembare cirkel, waardoor het kraantje makkelijk te plaatsen is.

Handvat.

Geopend handvat.

De doos en onderstuk aan elkaar geplakt. Klaar voor gebruik.

Instructies hoe de doos moet worden dicht gedaan, in 5 stappen.

Aantekeningen of instructies op de doos en afwerken van dossier (29-03-15)

De stappen om de doos te sluiten staan er al duidelijk op. Nu moeten er enkel nog aan de buitenkant van de doos de instructies komen hoe je het kraantje naar buiten haalt en hoe je het scheurvlak moet verwijderen.

Aan de zijkant staat er hoe je het kraantje uit de doos haalt.


scheurvlak.

Op het scheurvlak staat het volgende:
   "Melk bijna op?
   1. Verwijder het rood omlijnde scheurvlak.
   2. Vouw de linker en rechter zijde open.
   3. Verstevig het met het steuntje.
   4. Klaar om terug melk uit te schenken."

Door het scheurvlak te verwijderen, voor het plaatsen in de frigo, komt het lipje ook los. Het lipje gebruik je al van in het begin in de frigo om te vermijden dat de doos naar achteren schuift tijdens het inschenken van de melk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten